Uutislistaukseen

Maalattu jouluseimiasetelma, Maria, Joosef ja Jeesus-vauva

Pyhän perheen matkaan

24.12.2020 18.00

Jouluevankeliumi. Joulun ilosanoma. Kaunis kertomus, joka vie meidät kaukaiseen aikaan. Riipaisevan kaunis kertomus, jonka puitteet ovat kaikkea muuta kuin idylliset. Sillä eihän kenenkään lapsen pitäisi talliin, eläinten suojaan syntyä. Eikä etenkään Jumalan Pojan luulisi nukkuvan eläinten syöttöastiassa.

Hyvät ystävät! Olisiko niin, että tämä meidän poikkeusjoulu, jolloin perinteiset Korona-pelit saattavat kenties olla yksi suosikkilahja, olisiko juuri tämä joulu omiaan avaamaan meidän silmiämme taas uudella, tuoreemmalla tavalla sille, kuinka poikkeuksellinen ensimmäinen joulu oli? Ja jos olemme monenlaisen joulustressin vaivaamia tai koronavuoden kuluttamia, voisiko juuri nyt vanha kertomus yhdestä tavallisesta, vaatimattomasta perheestä, ensimmäisen joulun airueena, avata silmämme sille, ettei hyvän joulun puitteiden tarvitse olla kummoisia. Katso ympärillesi, katso läheisiäsi, katso kattoa pääsi päällä. Katso lahjapaketteja, olivatpa ne millaisia hyvänsä. Katso joulupöydän antimia. Ja katso joulupuuta, joko kotona tai kylillä. Kaikki tuo mitä näet, eikö se ole Jumalan suurta lahjaa.

Kertomus ensimmäisestä joulusta kertoo meille lahjoista suurimmasta. Lahjasta, jota ei voi ostaa rahalla. Tuota lahjaa on kuvattu monin tavoin. Se on niin suuri mysteeri, salaisuus, etteivät sanat tahdo riittää. Kertomus on niin riipaisevan kaunis, että se puhuttelee meitä monella tasolla. Joskus tuntuu siltä, että liiallinen sanoittaminen selittää kauniin mysteerin pilalle.

Mikä on se lahja? Joululaulussa lauletaan, että jouluna Jumala syntyi. Mariasta, tavallisesta nuoresta naisesta sanotaan, että luotu synnytti Luojan. Synnytti tähän maailmaan Hänet, joka oli luonut, synnyttänyt koko maailman, koko ihmeellisen universumin.

Rakkaat ystävät! Joulun ilosanoma on, että suuri Luoja on niin kiinnostunut sinusta ja minusta, meistä kaikista, että Hän syntyy tähän maailmaan, jotta voisi itse kokea ihmisen elämän pimeässä maailmassa. Ja jotta Hän voisi tuoda meille valon ja avun siinä, missä itse emme voi itseämme auttaa. Syntyy Jeesus, maailman valo, joka elää ja kuolee meidän puolestamme, jotta meillä olisi yhteys Luojaamme. Jotta meillä uskomalla Joulun Lapseen, ristiinnaulittuun ja kuolleista nousseeseen Jumalan Poikaan, olisi ikuinen elämä Jumalan yhteydessä.

Tämä on se suurin lahja, jota emme itse voi ostaa emmekä saada aikaan. Tämä on lahja, jonka saamme vain ottaa vastaan Taivaan Isältä. Tahdommehan ottaa tämän lahjoista tärkeimmän vastaan? Avata armon lahjakääreet. Kiittää Jumalaa ja liittyä Pyhään perheeseen. Jatkaa suurta kertomusta. Rohkaista toisiamme matkalla.

Juhana Markkula 
kirkkoherra