Viestipyhiinvaellus

Viestipyhiinvaelluksen logo

Viestipyhiinvaellus 2022 kulkee kesällä Savonlinnasta Turkuun 26.5.-14.8.2022. Vaellus jatkuu Pyhän Olavin merireittiä pitkin 14.8.2022 kohti saaristoa ja Ahvenanmaata.

Viestipyhiinvaelluksella kuljetaan kohtuuden, kestävyyden ja toivon tiellä Savonlinnan ja Ahvenanmaan välillä kesällä 2022. Viestipyhiinvaellus kulkee Pyhän Olavin mannerreittiä pitkin Savonlinnasta Turkuun. Vaellus jatkuu Pyhän Olavin merireittiä pitkin kohti saaristoa ja Ahvenanmaan Jomalaa. Vaellus yhdistää kesän aikana kuusi hiippakuntaa, noin 40 seurakuntaa ja lukemattoman määrän erilaisia yhteistyökumppaneita. Matkaa Savonlinnan ja Jomalan välillä on noin 1000 kilometriä.

Vaellustapahtuma käynnistyy helatorstaina 26.5.2022 Savonlinnan Tuomiokirkosta, jossa piispa Seppo Häkkinen lähettää matkaan viestin ja viestivaelluksen kohti Turkua. Savonlinnassa järjestetään samana päivänä myös muita juhlallisuuksia ja Riihisaaren museossa pyhiinvaellusinfopisteen avajaiset. Turun Tuomiokirkossa viestin vastaanottaa arkkipiispa Tapio Luoma sunnuntaina 14.8.2022. Messun jälkeen Turun Tuomiokirkkotorilla juhlitaan mannerreitin perillepääsyä ja lähetetään viesti matkaan kohti Pyhän Olavin merireittiä.

Viestipyhiinvaellus on nimensä mukaan viestityyppinen pyhiinvaellustapahtuma, joka etenee kesän aikana halki Suomen Savonlinnasta Turkuun ja sieltä edelleen kohti Ahvenanmaan Jomalaa. Jokainen reitin seurakunta yhteistyökumppaneineen järjestää vaelluksen kulun omalla tavallaan. Vaellusta kuljetaan eri alueilla esimerkiksi kävellen, pyöräillen, kirkkoveneellä soutaen ja purjehdusveneellä purjehtien. Vaellusta toteuttaa laaja joukko erilaisia toimijoita seurakunnista, pyhiinvaellusverkostoista, liikunta- ja harrastusyhdistyksistä matkailutoimijoihin ja palveluntuottajiin. Reitti kulkee kuuden hiippakunnan: Mikkelin, Kuopion, Lapuan, Tampereen ja Turun arkkihiippakunnan sekä Porvoon hiippakunnan alueella Pyhän Olavin merireitin kautta. 

Vaelluksen teemana on vesi. Pyhän Olavin manner- ja merireitillä kuljetaan laajojen vesistöjen ääreltä Savonlinnasta Suomen halki kohti merta. Samalla tuodaan esiin puhtaan veden riittävyyttä ja veden ekologista merkitystä ilmastonmuutoksen aikana. Veteen liittyy myös syviä hengellisiä symbolisia arvoja esimerkiksi kasteen yhteys ja merkitys. Pyhiinvaelluksella kesän aikana näkyy myös rauhan teema.

Viestipyhiinvaellukselle vaeltajia kutsutaan mukaan kulkemaan matkaa muutamasta kilometristä useampiin päiviin. Jokainen voi liittyä mukaan vaellukselle omalla tavallaan ja omista motivaatioistaan. Ilmoittautuminen reittien eri osuuksille käynnistyy huhtikuussa. Viestivaelluksella kuljetaan osana laajempaa sukupolvien ketjua kohti kestävämpää ja kohtuullisempaa tulevaisuutta toivoa kannatellen.

Yleistä tietoa viestipyhiinvaelluksesta löydät täältä.

VIESTIPYHIINVAELLUKSEN OHJELMAA KALANNISSA SU 7.8.- TI 9.8.

Sunnuntai 7.8.

Pyhiinvaeltajat saapuvat Pyhärannasta Kalantiin pyörillä.

Klo 14 Kalannin Pyhän Olavin kirkossa järjestetään Pyhiinvaellusmessu. Ennen messua pyhiinvaeltajille on tarjolla maksutta suolaista piirakkaa, mehua ja kahvia joko ulkona tai seurakuntakodissa säästä riippuen.

Messun jälkeen on kirkkokahvit Kalannin kirkon kahvilassa. Kahvituksesta vastaa Kalanti-Seura.

Majoitus

Pyhiinvaeltajat voivat yöpyä maksutta Kalannin seurakuntakodissa tai kirkossa (maks. 15 henkilöä). Yöpyjille on tarjolla patjat, tyynyt ja lakanat. Ruonlaittoa varten käytössä on keittiö. Lisäksi seurakuntakodissa on suihkut, WC:t ja pyykinpesukone. Yöpyminen on myös mahdollista kuudelle hengelle veloituksetta yksityishenkilöiden kautta joko 4-henkilön mökissä tai 2-henkilön asunnossa, joissa molemmissa on keittiö, WC, suihku, sauna ja petivaatteet.

Ruokailu

Pyhiinvaeltajille on tarjolla niin maanantaina kuin tiistaina aamupala seurakuntakodissa 5 €:n hintaan. Jos vaeltajat haluavat osallistua retkelle, retken hintaan sisältyy lounas. Muussa tapauksessa lounas maksaa 6 €. Kalannin Pyhän Olavin kirkolta ja seurakuntakodilta on 400 metrin matka lähimpään K-kauppaan sekä aivan kirkon vieressä palvelee SEO-huoltoasema.

Maanantai 8.8.

Pyhiinvaellusretki (Lähtö ja paluu Kalannin Pyhän Olavin kirkolta)

Pyhiinvaellusretkellä tutustutaan niin Kalannin kuin koko Uudenkaupungin seurakunnan alueen merkittäviin hengellisiin paikkoihin ja kulttuurihistoriallisesti sykähdyttäviin kohteisiin. Retkelle mahtuu yhteensä 46 henkilöä ja ilmoittautuminen tapahtuu joko netin kautta tai diakoniatyöntekijä Elise Heinoselle (050 3635117/elise.heinonen@evl.fi) 29.7. mennessä. Retkellä kuljetaan bussilla. Retken hinta on ruokineen päivineen 20 €.

Pyhiinvaellusretken ohjelma

Klo 11 hartaus Kalannin Pyhän Olavin kirkossa
Klo 11.15 Kalannin Marttojen keittolounas Kalannin seurakuntakodissa
Klo 12.15 Liisankivi, jossa tutustutaan kalantilaisen Liisa Eerikintyttären elämänvaiheisiin ja rukoilevaisuuden historiaan.
Klo 12.30 Liisa Eerikintyttären syntymäkotivierailu ja kahvitauko
Klo 13.30 Uudenkaupungin Vanhaan kirkkoon tutustuminen
Klo 14.45 Pyhämaan uhrikirkkoon tutustuminen, päätöskahvit ja rukoushetki
Klo 16.15 kalantilaisen virsirunoilja Efraim Jaakolan muistokivellä vierailu Orivossa
Klo 16.45 paluu Kalannin kirkolle

Muuta ohjelmaa maanantaina

Lasten pyhiinvaelluspolku klo 9.30-12 Kalannin Pyhän Olavin kirkon ympäristössä
Elämyksellinen ja toiminnallinen pyhiinvaelluspolku on tarkoitettu lapsiperheille. Sen yhteydessä on tarjolla mehua ja pientä purtavaa.

Kalannin paikalliset museot ovat veloituksetta auki pyhiinvaeltajille.

 

Tiistai 9.8.

Pyhiinvaellus Kalannin Pyhän Olavin kirkolta Vehmaan Pyhän Olavin kirkolle (reitti Vehmaantie-Kalannintie-Amberlantie-Kirkkotie), yhteensä 23 km joko pyöräillen tai kävellen

Klo 11.30 kävelijöiden lähtö Kalannin Pyhän Olavin kirkolta
Klo 13.30 pyöräilijöiden lähtö Kalannin Pyhän Olavin kirkolta

Välietapit

Kaukjärvi, jossa on tarjolla makkaraa, sämpylää, mehua ja vettä edullisesti. Rannalla on myös WC-tilat käytössä.
Kalannin ja Vehmaan raja, jossa on Kalannin Marttojen mehupiste.
Tanhuantupa, jossa on kahvitarjoilu pientä maksua vastaan Pohjoiskulman kyläyhdistyksen järjestämänä. Myös WC-tiloja on mahdollista käyttää.

Saapuminen Vehmaan Pyhän Margareetan kirkkoon
Klo 18 hartaus Pyhän Margareetan kirkossa

Huomioitavaa

Pyhiinvaeltajille jaetaan ennen lähtöä pyhiinvaelluskartta, johon on merkitty vaellettava reitti ja pysähdyspaikat sekä turvallisuuteen liittyviä asioita. Jos kävelijät tarvitsevat kyydin Vehmaalta Kalantiin, se on tarvittaessa mahdollista järjestää.

Ilmoittautuminen viestipyhiinvaellukselle kesän aikana osoitteessa Viestipyhiinvaellus 2022

Lisätietoja viestipyhiinvaelluksesta antaa kappalainen Aino Savolainen, aino.savolainen@evl.fi/ 050 536 1410.

Yhteistyökumppaneina: Kalanti-Seura, Kalannin Martat ja Uudenkaupungin Merihait (partio)

Tervetuloa ikimuistoiselle pyhiinvaellukselle - Kalannissa tavataan!

Kesäinen Kalannin kirkon kuva, jonka alla kuva viidestä vaeltajasta kesäisen pellon laidalla.

TIEDOTE 18.5.

Viestipyhiinvaelluksella kuljetaan Pyhän Olavin reittejä kohtuuden, kestävyyden ja toivon matkalla – Avajaisjuhlaa vietetään helatorstaina

Yli 1000 kilometriä ja kuusi hiippakuntaa yhdistävä viestipyhiinvaellus käynnistyy helatorstaina 26.5.2022 Savonlinnassa. Koko kesän mittainen vaellustapahtuma alkaa yhteisellä messulla Savonlinnan Tuomiokirkossa kello 10. Messussa saarnaa piispa Seppo Häkkinen. Messun jälkeen siirrytään yhdessä kävellen Riihisaareen, jossa juhlitaan viestivaelluksen yhteistä avajaisjuhlaa kello 12 alkaen. Avajaisjuhlassa juhlistetaan viestipyhiinvaelluksen alkamisen lisäksi Riihisaaren museon matkailuneuvonnan yhteyteen avattavaa pyhiinvaellusinfopistettä. Ohjelmassa on luvassa Savonlinna-kuoron lauluesitys, Pyhän Olavin perinteinen puhe, pyhiinvaellusinfopisteen avajaispuhe sekä piispan puhe. Tarjolla on myös kalakeittoa 150 ensimmäiselle juhlijalle. Keiton maksu on vapaaehtoinen, ja se ohjataan hyväntekeväisyyteen Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Yhteislähtö reiteille Riihisaaresta käynnistyy noin kello 13. Piispa Seppo Häkkinen siunaa pyhiinvaeltajat matkaan. Savonlinnasta vaellukselle lähdetään pyöräillen tai soutaen. Lisäksi tarjolla on myös 6 kilometrin vaellus Kirkkoniemen kellotapulille, joka tarjoaa matalankynnyksen vaihtoehdon pyhiinvaelluksesta kiinnostuneille. Savonlinnasta viestipyhiinvaellus kulkee kesän kuluessa halki Suomen Pyhän Olavin mannerreittiä pitkin Turkuun saakka. Vaellus etenee kuuden hiippakunnan ja lukuisten seurakuntien alueilla esimerkiksi kävellen, pyöräillen, kirkkoveneellä soutaen ja purjehdusveneellä purjehtien. Vaellusta toteuttaa laaja joukko erilaisia toimijoita seurakunnista, pyhiinvaellusverkostoista, liikunta- ja harrastusyhdistyksistä matkailutoimijoihin ja palveluntuottajiin. Sunnuntaina 14.8. kello 10 Turun tuomiokirkossa vietetään viestin saapumisen juhlaa, kun arkkipiispa Tapio Luoma vastaanottaa viestin. Turusta viestipyhiinvaellus jatkuu Pyhän Olavin merireittiä pitkin kohti saaristoa ja Ahvenanmaan Jomalan kirkkoa.

Viestinä kohtuus, kestävyys ja toivo

Viestipyhiinvaelluksen teemana on vesi. Yksinkertaisessa viestikapulassa, vesipullossa, kulkee viesti kohtuudesta, kestävyydestä ja toivosta. Reitillä kuljetaan laajojen sisämaan vesistöjen ääreltä kohti merta muistaen veden syvää hengellistä merkitystä kasteen yhteydessä. Samalla vesi muistuttaa meitä kohtuudesta ja kestävyydestä ekologisessa merkityksessään, elämän monimuotoisuuden mahdollistajana. Kestävä kehitys matkailussa on nyt suositumpaa kuin koskaan. Viestipyhiinvaellus tarjoaa mahdollisuuden lähteä matkalle, jossa otetut askeleet ja viesti kertovat tärkeää sanomaa toivoa kannatellen. Vaeltajia kutsutaan mukaan kulkemaan matkaa muutamasta kilometristä useampiin päiviin oman kiinnostuksensa mukaan. Ilmoittautuminen eri osuuksille on käynnissä. Viestipyhiinvaellukselle tervetulleita ovat kaikki maailmankatsomuksesta tai aiemmasta vaelluskokemuksesta riippumatta.

Pyhiinvaellus liikuttaa nykyvaeltajaa

Viestipyhiinvaellus kulkee Pyhälle Olaville omistettujen kohteiden kautta. Pyhän Olavin reittien kautta viestipyhiinvaellus kytkeytyy myös pohjoismaisiin historiallisiin pyhiinvaellusreitistöihin. Pyhä Olavi, Olav Haraldinpoika, oli vuosina 995–1030 elänyt Norjan kuningas, joka kääntyi kristinuskoon ja vakiinnutti kristinuskon aseman Norjassa. Pyhä Olavi oli keskiajalla yksi tärkeimmistä pohjoismaisista pyhimyksistä. Pyhiinvaellusten kulta-aika koettiin keskiajalla, jolloin ne olivat massaturismia. Reformaatio katkaisi pyhiinvaellusperinteen Suomessa vuosisadoiksi lähes

kokonaan, kunnes 2000-luvulle tultaessa pyhiinvaellus on jälleen nostanut suosiotaan erilaisten vaeltajien keskuudessa. Pyhiinvaellus on merkityksellistä matkailua, jolle jokainen lähtee omasta maailmankatsomuksestaan käsin. Nykyajan pyhiinvaeltajien matkan motivaationa voivat olla hengellisten tai henkisten syiden lisäksi esimerkiksi halu vaeltaa luonnossa ja kulkea kulttuurihistoriallisilla paikoilla, irtioton kaipuu arjesta ja halu koetella omia rajoja. Erilaiset reitit tarjoavat luontoelämyksiä, hiljentymistä ja tarinoita historiasta. Ekologiset ja kestävän tulevaisuuden kysymykset ovat yhä tärkeämpiä nykypyhiinvaeltajille. Monet etsivät tapoja vaeltaa ja kokea matkailun elämyksiä ekologisesti.

Aikataulut, ilmoittautuminen ja lisätiedot viestipyhiinvaelluksesta: www.pyhiinvaellussuomi.fi/viestipyhiinvaellus

Viestipyhiinvaelluksen some Instagram & Facebook