Uutislistaukseen

Tiedote: Uudenkaupungin ja Vehmaan seurakuntien liitosneuvottelut ja kuulemistilaisuudet

Vehmaan seurakunnan kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan 29.11.2021 tehdä aloitteen seurakuntajaon muuttamiseen liittyvästä selvityksestä ja pyytää Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulilta tukea selvityksen tekemiseen. Seurakuntajaon muuttaminen tarkoittaa käytännössä seurakuntaliitosta. Kirkkoneuvosto esitti tuomiokapitulille toiveen, että neuvottelut aloitettaisiin Mynämäen ja Uudenkaupungin seurakuntien kanssa.  

Aloitteen syynä oli seurakunnan heikko taloudellinen tilanne, joka vaikuttaa siihen, miten seurakunta pystyy huolehtimaan tehtävästään ja velvoitteistaan itsenäisenä seurakuntana. Tavoitteena on turvata monipuolinen ja ihmisiä lähellä oleva seurakunnan elämä Vehmaalla myös tulevaisuudessa. 

Uudenkaupungin seurakunnan kirkkoneuvosto vastasi myöntävästi Vehmaan seurakunnan aloitteeseen neuvotella mahdollisesta seurakuntaliitoksesta.  Neuvottelut käynnistyivät viikolla 6 ohjausryhmän työskentelyllä. Vehmaan ja Uudenkaupungin seurakuntia edustavat ohjausryhmässä kirkkoneuvostojen valitsemat luottamushenkilöt sekä työntekijöiden edustaja ja heille valitut varaedustajat. Lisäksi ohjausryhmään kuuluu molempien seurakuntien kirkkoherrat ja talouspäälliköt. Työskentelyä ohjaa Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin edustajana hiippakuntasihteeri Mika Piittala.  

Ohjausryhmän tehtävänä on kerätä materiaalia seurakuntien toiminnasta, työntekijöistä, kiinteistöistä ja taloudesta liitossopimuksen laatimisen pohjaksi sekä valmistella liitossopimus. Tässä sopimuksessa on kirjattuna toiminnan, henkilöstön, talouden, kiinteistöjen, hautaustoimen järjestämisen ja hallinnon tilanne laajenevassa seurakunnassa.  

Seurakuntaliitos toteutuu, mikäli molempien seurakuntien kirkkovaltuustot päättävät hyväksyä liitossopimuksen sekä päättävät tehdä kirkkohallitukselle aloitteen Vehmaan seurakunnan liittämisestä Uudenkaupungin seurakuntaan. 

Ohjausryhmän työskentelyssä on tähän mennessä kirjattu seurakuntaliitoksen tarkoittavan esimerkiksi, että  

  • Vehmaan seurakunnan alueesta muodostetaan Vehmaan kappeliseurakunta, joka toimii yhdenvertaisesti muiden Uudenkaupungin seurakunnan kappeliseurakuntien kanssa  
  • Vehmaalla toimitetaan jumalanpalvelus kolme kertaa kuussa sekä juhlapyhinä. Paikalliset perinteet säilyvät  
  • diakonian piirit sekä diakoniatyöntekijän vastaanotto ja koti – ja hoitokotikäynnit jatkuvat  
  • virastopalvelut siirtyvät Uuteenkaupunkiin, mutta Vehmaalla on kerran viikossa työntekijän pitämä päivystys asiointia varten  
  • liitoksessa siirtyvästä Vehmaan seurakunnan henkilöstöstä tulee Uudenkaupungin seurakunnan työntekijöitä  
  • liitoksella ei ole henkilöstövaikutuksia Uudenkaupungin seurakunnan nykyisiin työntekijöihin  
  • Vehmaan seurakunnalle tehtyjen lahjoitusten ja testamenttien käyttö alkuperäiseen tarkoitukseen turvataan  
  • laajentuvan seurakunnan veroprosentti määrittyy Uudenkaupungin seurakunnan veroprosentin mukaan (tällä hetkellä Uudenkaupungin veroprosentti on 1,5 ja Vehmaan 1,85)  

Seurakuntalaisten kuulemistilaisuudet  

Liitosneuvottelujen osana molemmissa seurakunnissa järjestetään seurakuntalaisten kuulemistilaisuus.

Vehmaalla kuulemistilaisuus järjestetään sunnuntaina 3.4.2022 klo 10 messun jälkeen Vehmaan kirkossa (Kirkkotie 14, Vehmaa) ja

Uudessakaupungissa samana sunnuntaina 3.4.2022 klo 14 Uudenkaupungin seurakuntakeskuksessa (Koulukatu 6, Uusikaupunki). 

Kuulemistilaisuuksissa molempien seurakuntien kirkkoherrat ja talouspäälliköt esittelevät liitossopimuksen sisältöä ja prosessin etenemistä. Seurakuntalaisilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä sekä paikan päällä että etukäteen sähköpostitse. Kysymykset voi lähettää seurakuntien kirkkoherroille – juhana.markkula@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä (Uusikaupunki) tai outi.tukia-takala@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä (Vehmaa). Tilaisuuksia voi seurata myös etänä livestriimauksen kautta (Vehmaan seurakunnan Facebook -sivulla n. klo 11 ja Uudenkaupungin seurakunnan nettisivulta löytyvän linkin kautta klo 14 alkaen). Kahvitarjoilu.  

Ohjausryhmän puolesta,  

Juhana Markkula 

Kirkkoherra, Uudenkaupungin seurakunta

Outi Tukia-Takala

vt. kirkkoherra, Vehmaan seurakunta 

10.3.2022 09.21