värikäs kuva lauluyhtyeestä

Schola Cantorum Aboensis - Juhlakonsertti

21.8.2021 16.01

Schola Cantorum Aboensis: Neljännesvuosisata musiikin tiellä

Vuonna 2021 Schola viettää 25-vuotisjuhliaan sekä 201-vuotissynttäreitään. Scholan ensi askelten aikaan 1990-luvulla vanha suomalainen kuoromusiikki tarkoitti 1500-luvulta peräisin olevaa Piae Cantiones-laulukirjaa. Professori Ilkka Taiton, sekä kirkkohistoriallisen, ekumeenisen ja kirkkomusiikin harrastusten ansiosta löysimme keskiajan suomalaisissa lähteissä säilyneen gregoriaanisen kirkkolaulun ja ryhdyimme sitä esittämään. Loppu on historiaa.

Scholan historia (Muistelmat) on koottu Covid-pandemian aikana. Historia alkaa jo keskiajalta, jolloin Turun katedraalin yhteydessä alkoi toimia kanttorien koulu (lat. Schola Cantorum), jonka perinteitä Schola jatkaa. Scholan historia on jaettu kolmeen kauteen. Juhlakonsertissa kuullaan teoksia kaikilta kausilta. Dynaamisella alkukaudella (1996-2000) rakensimme gregoriaanisen kantaohjelmistomme. Toiminnallisella kultakaudella (2001 - 2010) lauloimme paavi Johannes Paavali II:selle, tasavallan presidentille, hallitukselle sekä vastasimme musiikista arkkipiispan 60-vuotisjuhlissa. Ensimmäinen levy Chant ilmestyi. Taiteellisen kypsyyden kauteen (2011 - nykypäivä) kuuluvat monet mielestämme onnistuneimmista teoksistamme. Scholan toisen levyn nauhoitukset valmistuivat kesällä 2019. Myös Scholan Muistelmat odottaa lähes valmiina.

Historia jatkaa kulkuaan ja toivotamme teidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi mukaan illan konserttiin, musiikin tielle. Konserttien lisäksi kannattaa seurata Scholan tekemisiä Facebookissa ja kuunnella kappaleita YouTubessa.

Olli-Pekka Tuomisalo

Musiikin tohtori Tuomisalo työskentelee suomalaisen klassisen saksofonimusiikin kokonaislevytyksen parissa - hän on levyttänyt yli 100 teosta, joukossa 23 konserttoa. Tuomisalo on kantaesittänyt lukuisan määrän suomalaista saksofonimusiikkia ja hänelle on omistettu lähes 100 saksofonisävellystä. Eri puolilla maailmaa esiintyvä Tuomisalo on soittanut eri sinfoniaorkesterien solistina yli sata kertaa. Tuomisalo on tehnyt pitkään yhteistyötä Scholan kanssa. Ensimmäisen kerran hänen improvisaatioitaan kuultiin Scholan Wäinö Aaltosen Museon konserttisarjan konsertissa 25.3.1997.

Mikko Heininen

Heininen soitti pianonsoiton jatkotutkintonsa Turun konservatoriossa vuonna 1996 ja valmistui musiikin maisteriksi (Master of Music) professori Vitalij Margulisin luokalta Kalifornian yliopistosta Los Angelesista vuonna 1999. Heininen on työskennellyt pianomusiikin ja kamarimusiikin lehtorina Lahden Musiikkiopistossa vuosina 1996-1997 ja 2000-2002, pianomusiikin ja säestyksen lehtorina Oulun Ammattikorkeakoulussa 2002-2017, josta lähtien vapaana taiteilijana. Turun konservatoriossa hän on toiminut tuntiopettajana vuodesta 2020. Heininen on ollut avustamassa Scholaa ensimmäisen kerran vuonna 1996, jolloin hän oli Scholan viides laulava jäsen.

Scholan 25-vuotisjuhla jatkuu Seuraa Scholaa Facebookissa ja YouTubessa (Schola Cantorum Aboensis)