Bach-konsertti Uudenkaupungin Uudessa kirkossa

23.10.2019 12.44

Bach-konsertti Varpu Haavisto, viola da gamba

Gambisti Varpu Haavion ja urkuri Kari Vuolan yhteistyössä toteuttama Johann Sebastian Bachin musiikkiin keskittynyt konserttisarja päättyy Uudenkaupungin Uudessa kirkossa sunnuntaina 27.10. klo 16 alkavaan konserttiin. Parin vuoden aikana Bach-konserttien sarja on kiertänyt Uudenkaupungin seurakunnan eri kirkoissa ja niissä on kuultu mm. kaikki Bachin uruille säveltämät ns. triosonaatit viola da gamban ja urkujen soittamana versiona.

Ensi sunnuntain konsertti alkaa Bachin Partitalla a-molli BWV 1013.  Teos on alun perin huilupartita eli sävelletty soolohuilulle. Bach itse sovitti omia teoksiaan erilaisille soitinkokoonpanoille. Tämä oli yleinen käytäntö 1700-luvulla. Teoksia soitettiin niillä soittimilla, joita oli saatavilla. Varpu Haavisto on tässä autenttisessa barokkihengessä sovittanut partitan viola da gamballe. Bachin urkuteoksista kuullaan Kari Vuolan esittämänä Preludi C-duuri, joka lukeutuu J.S. Bachin omaperäisimpien urkusävellysten joukkoon. Tässä riemullisessa kappaleessa jalkiolla soitetaan kellomaista toistuvaa kuviota, joka muodostuu kolmisointujen alaspäin laskeutuvista äänistä.

Konsertin kolme koraalisävellystä kuuluvat erillisinä numeroina yhteensä kahdeksantoista laajamuotoisen urkukoraalin kokoelmaan eli ns. Leipzigin koraaleihin. Sunnuntain konsertissa teokset kuullaan urkujen ja viola da gamban yhdessä soittamina. Koraaleista ensimmäinen eli Nun komm, der Heiden Heiland (Jeesus Kristus meille nyt, svk nro 16) on adventin- ja joulunajan seesteinen kappale, jonka ylä-äänessä esiintyy yksinkertainen gregoriaaninen koraalisävelmä rikkaasti koristeltuna. Urkukoraali Herr Jesu Christ, dich zu uns wend (Sinua, Jeesus, odotan, svk nro 302) on tavallaan edellisen vastakohta. Hyvin iloisessa ja liikkuvassa kappaleessa barokinajan saksalainen sävelmä esitellään vasta teoksen lopussa jalkiolla soitettuna. Konsertissa kuultavista urkukoraaleista viimeinen eli rauhallisen kaunis Schmücke dich, o liebe Seele (Sielu nouse, lähde vastaan) on ainoa koraali, jonka vastinetta ei löydy virsikirjastamme. Kyseisen koraalin testi liittyy ehtoollisenviettoon.

Bach-konsertti päättyy myös gamban ja urkujen yhteisnumeroon. Triosonaateista on vuorossa Sonata in c BWV 526. Konsertin käsiohjelmia myydään ovella. Käsiohjelmamaksu on oman valinnan mukaan 10/15/20 euroa. Tervetuloa.