Urkukonsertti - Hans Fagius

su 17.6. kello 19.00

Urkukonsertti - Hans Fagius

Uudenkaupungin Uusi kirkko, Rauhankatu 1

Urkukonsertti yhteistyössä Pori Organ -festivaalin kanssa

Urkutaiteilija Hans Fagius (Ruotsi) konsertoi Uudenkaupungin Uudessa kirkossa sunnuntaina 17.6. klo 19. 

Konsertin säveltäjänimiä ovat Adolph Hesse, Johann Sebastian Bach, Samuel Sebastian Wesley, Emil Sjögren ja Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Liput 10 euroa.

Hans Fagius on monen vuoden ajan ollut Ruotsin aktiivisimpia konserttiurkureita. Hän on saanut peruskoulutuksensa Bengt Bergiltä ja Tukholman musiikkikorkeakoulussa professori Alf Linderiltä. Vuosina 1974–75 Fagius täydensi opintojaan maineikkaan urkuri-säveltäjä Maurice Duruflén opissa Pariisissa. Fagiuksen konserttitoiminnalle tärkeitä lähtölaukauksia ovat olleet kilpailuvoitot kansainvälisissä urkukilpailuissa Leipzigissa 1972 ja Tukholmassa 1973. Fagius konsertoi säännöllisesti ympäri Eurooppaa. Hän on useita kertoja esiintynyt myös Pohjois-Amerikassa, Australiassa, Etelä-Koreassa ja Japanissa.

Fagiuksen ohjelmisto koostuu kaikkien aikakausien musiikista, mutta hän on keskittynyt erityisesti barokin ja romantiikan ajan musiikkiin. Fagiuksella on ollut myös useita säveltäjien koko tuotannon käsittäviä konserttisarjoja. Hän on esimerkiksi esittänyt J. S. Bachin kaikki urkuteokset kolme kertaa, viimeisen kerran vuonna 2007. Fagius on myös esittänyt kaikki Buxtehuden, Franckin, Alainin, Mendelssohnin, Brahmsin ja Duruflén teokset sekä Viernen sinfoniat.

Fagius tunnetaan myös ahkerana levyttäjänä, joista kiitosta ovat saaneet useat ruotsalaiselle BIS-levymerkille tehdyt levytykset. Hänet on huomattu erityisesti J. S. Bachin urkutuotannon kokonaislevytyksestä, mutta mukana on myös useita romanttisen urkumusiikin säveltäjien teoksia esimerkiksi Lisztiltä, Sains-Saënsilta, Widorilta, Karg-Eleriltä ja Durufléltä. Fagiuksen viimeisin tuotanto on Widorin ja Viernen urkusinfonioita sisältävä levy, jossa hän soittaa Porin Cavaillé-Coll-inspiroituja Paschen Kiel-urkuja.  

Hans Fagius toimi vuosina 1989–2011 professorina Tanskan kuninkaallisessa musiikkikonservatoriossa Kööpenhaminassa. Sitä ennen hän opetti usean vuoden ajan Tukholman ja Göteborgin musiikkikorkeakouluissa. Nykyään Fagius toimii freelance-urkurina ja -pedagogina. Hän on haluttu opettaja useilla mestarikursseilla ja toimii säännöllisesti tuomarina kansainvälisissä urkukilpailuissa ympäri maailmaa. Fagius on vuodesta 1998 lähtien ollut Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jäsen. Vuonna 2005 hän sai Lundin kunnan kulttuuripalkinnon ja 2008 Gotthard Arnérin stipendin urkutaiteen edistämisestä.

 

Koko festivaaliohjelma: www.poriorgan.fi


Katso myös

su 28.10. klo 16.00

Lokalahden kirkko

Konsertti

Sadonkorjuujuhlan iltana Lokalahden kirkossa konsertoivat Varpu Haavisto (viola da gamba) ja Kari Vuola (urut)
su 17.3. klo 16.00

Kalannin kirkko

Konsertti

Varpu Haavisto, viola da gamba Kari Vuola, urut Vapaa pääsy. Käsiohjelma 5 euroa.